Antakaa alue, jossa saa ryypätä rauhassa

Julkisesti juopottelevat eivät ymmärrä muiden paheksuvia katseita.

- Meille pitäisi olla oma aidattu tila, jossa voisi ryypätä rauhassa. Sinne ei edes pääsisi ilman pulloa.

Seppo Salmelainen on huomannut, kuinka pahasti julkisesti juopottelevia katsotaan Turengissa. Ihmiset paheksuvat niin sanottuja puliukkoja, jotka maleksivat kävelykadun penkeillä, puistossa ja ison koivun alla metsikössä.

- Turenkilaisia alan miehiä on neljä-viisikymmentä. Ikävä kyllä kuulun itse myös heihin. Olen ollut heitä jo pitkään.


Seppo Salmelainen joisi mieluusti ilman muiden paheksuntaa. Vähintään pullon päivässä juova mies kehuu alan miesten yhteishenkeä.

Jouko "Myrsky" Mörsky ei ymmärrä, miksi poliisit kyttäävät heitä.

- Me istumme rauhallisesti, kierrätämme pullomme ja korjaamme roskamme. Tietysti häiritsijöitä on myös, mutta lähden itse silloin paikalta. Miksi meitä valvotaan, kun nuoriso ajelee täysillä mopoillaan ja autoillaan?

Miehet harmittelevat sitä, kuinka töykeästi yhteiskunta suhtautuu päivittäisjuoppoihin. Salmelaisen entinen työkaveri morjestaa, jos tulee yksin vastaan. Toisin on silloin, kun on vaimo matkassa.

- Rouvan kanssa kävelevä työkaveri ei katso minua päinkään ja kuikuilee kadun toiselle puolelle.

Morkkis sortumisesta

Taivasalla ei tiettävästi elä yksikään Turengin alkoholisti. Asunto löytyy ja tukea asumiseen. Päivärahat sen sijaan kuluvat useimmiten nesteeseen.

- Kyllä ne rahat viinaan menee. Vähintään yksi leijonapullo tulee juotua päivässä. Kävin tänään hakemassa myös pikkupullon, ettei lopu kesken, Salmelainen näyttää.

Harmittaako, kun ei pysty vastustamaan viinan kirousta?

- Arvaa vaan, millainen morkkis tulee! Olin neljä kuukautta selvin päin, kunnes se riistäytyi vappuna käsistä. Nyt olen ollut kaksi kuukautta putkeen ympärikännissä.

Salmelainen on työskennellyt Hämeenlinnan Sininauhassa, joka järjestää työtä päihdeongelmaisille. Ruoka järjestyy päivätoimintakeskus Ojatuvasta, jossa saa syödä eurolla mahansa täyteen. Vaatteensa mies kertoo hankkivansa kirpputoreilta.

Aikaa seurata politiikkaa

Alan miehet ovat sosiaalista porukkaa. Niin Salmelainen kuin Mörskykin kehuvat porukan yhteishenkeä.

- Jos kaverilla on vaikeaa, me autetaan, että se saa pullonsa, Mörsky selittää.

Puistoparlamentissa ei jauheta viinasta ja elämän kurjuudesta, vaan pohditaan päivänpolitiikkaa. Miehet suhtautuvat yhtä väheksyvästi presidentti George W. Bushiin kuin keskivertosuomalainen.

- Yhdysvallat liittolaisineen on olevinaan muita parempi ja väittää luovansa vapaampaa maailmaa, mutta tekee päinvastaista. Kuka on siis terroristi? Toivottomaksi esittäytynyt mies miettii.

- Täällä on fiksua porukkaa. Meillä on aikaa seurata ajankohtaisia asioita, Salmelainen lisää.

Puistoparlamentti seuraa ajankohtaisia asioita, mutta tv-sarjat Salmelainen jättää väliin. Hänen mukaansa ne ovat niin kaukana arkitodellisuudesta.

Viisikymppinen Salmelainen kuvitteli nuorena tulevaisuutensa toisenlaiseksi.

- Silloin oli unelmia. Mä olin kuningas, paikan kovin jätkä.

15.07.2005 22.31

Hassua, löysin vanhan juttuni jonkun blogilta. Tämä  siis se juttu, josta olen saanut jos jonkinlaista palautetta. Seppo Salmelaiselle ehdottomasti kaikki sympatiat! Harvoin tapaa näin aitoa ja sanavalmista haastateltavaa.