Ne tekivät sen. Saddam on hirtetty. Bush sai taas syyn julistaa demokratian voittoa. Tosin en vieläkään ymmärrä, mitä tekoa kuolemantuomiolla on demokratian kanssa. Jos demokratian voitossa on kyse tästä, demokratia on yhtä vaarallinen kuin Saddam itse.

Hirmudiktaattorin kuolemantuomio tuntuu lamaannuttavalta, vaikka tuskin kukaan voi epäillä hänen syyllisyyttään. Saddamin teot ovat käsittämättömiä, pahuuden tuolla puolen, mutta silti hän ei päättänyt päiviään oikeudenmukaisesti.

Kurdiystäväni egyptiläinen mies kiteytti mielipiteensä Saddamista näin:
- Vaikka Saddam olikin paha ja vaarallinen, hän oli niin pelottava, että onnistui pitämään kilpailevat ryhmittymät kurissa.
Hän ei usko, että rauhaa saataisiin koskaan Irakiin. Sen verran kaoottiseen tilaan maa on joutunut jenkkien tulon jälkeen.

Eivät ole vielä julkistaneet Saddamin teloitusvideota. Sellaisenkin luulisi ilmestyvän pian, ikään kuin pelotteeksi. BBC:n mukaan Saddam ei halunnut kohdata kuolemaansa huppu päässä.

Iraqi National Security Advisor Mouwafak al-Rubaie, who witnessed the execution, told the BBC that the former leader went to the gallows quietly:


When we received him, he was handcuffed and holding the Koran on his chest. And he sat and the judge read the detailed sentence, or conviction, of Saddam Hussein.

Then, after that, we took him to the gallows and he was saying some few slogans. He was very, very, very, broken. 

Saddamin kuoleman luulisi olevan ylimääräisen uutislähetyksen paikka. Telkkari kuitenkin puputtaa Villa Maireaa, Heikki Sorsaa ja Ipanoita.

PS. Tätä kirjoittaessani teloitusvideo ilmestyi nettiin. Nyt on jenkkilapsilla ja -sotilailla iltaohjelmaa. Sen kuin vain sipsipussi ja cokis-pullo kouraan, jenkkilippu telkun päälle ja seuraamaan real life -teloituspornoa.