Nyt taas täti keuhkoaa. Katsoin ihan sattumalta Kuka mitä häh -lähetyksen muutama päviä sitten. Arilta kysyttiin mielipidettä Arkista ja se lipsautti yhtään sen ajattelematta, että no se on sellaista homopoppia. Sen sanottuaan Ari tajusi, mitä tuli möläyttäneeksi. Mikko Silvennoinen tuohtui kommentista ja lehdistö sai uutta pontta. Ja nyt suuttui The Ark. . Arin kommentti oli ajattelematon, mutta tuskin hän sitä heittäessään ajatteli antavansa lisää pökköä homofobiaan.

Eniten mua risoo se, että joka kerta, kun homo-sana tulee esiin, siitä revitään otsikoita. Homous ei ole vieläkään päässyt sille normatiiviselle tasolle, osaksi sisäryhmää. Miksi media edelleen vahvistaa kahtiajakoa heteroiden ja homojen välillä? Kuilu rakentuu sitä syvemmäksi, mitä enemmän asiasta kirjoitetaan. Miksi haastatteluissa täytyy tuoda jonkun ihmisen homous esiin erikseen, jos hän on sen julkilausunut? Kaikki homotuttavani ovat pirun mukavaa, mutta ennen kaikkea tavallista väkeä. Ei heitä ajattele erikseen homoina vaan omina persoonina.

Tuossa vanha harjoitustyönä kynäilemäni juttu Setan visiitistä. Heh, ja just valitin siitä, että media kirjoittaa homoista ;)
Setassa on tilaa Tiivitaavillekin

- Kyllä mekin syödään, nukutaan, käydään kaupassa ja naidaan, Tampereen Setan sosiaalisihteeri Pirjo Paadar tokaisee. Kouluttaja Axu Saha ja järjestosihteeri Heidi Parkkali nyökyttelevät vieressä. Aivan tavallisia ihmisiä he ovat, vaikka puhuvatkin seksuaalisen tasa-arvon puolesta. Homoseksuaalien näkökulmasta.

Tampereen Setan toimistoon saapuvan huomion vie neljä kirjahyllyllä nököttävää teletappia. Pai, Laalaa, Hipsu ja Tiivitaavi eivät istu kirjahyllyn laidalla vain somisteina. Kun violetinvärinen Tiivitaavi kolmiomerkkinsä ja käsilaukkunsa vuoksi tuomittiin homoksi, Setassa naurettiin ajatukselle.

­- Se oli meistä niin hauskaa, että halusimme teletapit tänne. Toisaalta natsisaksassa homot pakotettiin käyttämään kolmiota, joten on siinä kolmiossa perääkin, trans-ihmisten kolmiorintamerkkiä käyttävä Saha selittää.

Vihreäsävyinen Setan toimisto tuntuu kotoisalta olohuoneelta viherkasveineen, sohvineen ja televisioineen. Vaikka media levittää Setan voimakolmikon mielestä stereotypistä kuvaa trendikkäistä homoista, mielessä käväisee väistämättäkin ajatus siitä, että homot osaavat sisustaa. Saippuasarjojen ja tosi-tv:n sisustussilmäiset kiintiöhomot ovat siis tehneet tehtävänsä.

Homoseksuaalien perinteikäs sateenkaaritunnus on liimattu sivuhuoneen ikkunaan. Se osoittaa nyt sisäpihalle Hämeenpuiston sijasta. Ehkei aika ole vielä tarpeeksi kypsä tuomaan sateenkaarta yhdelle Tampereen tunnetuimmista kaduista. Tosin Itsenäisyydenkadulle muuttaneessa Mixeissä se jo on.

Paadarin, Sahan ja Parkkalin puheessa vilisevät termit, jotka eivät kerro maallikolle mitään. HLBT kuulostaa verikokeelle, mutta tarkoittaakin homo-lesbo-bi-trans-ihmisiä. Joka toinen viikko Suomessa syntyvillä intersukupuolisilla vauvoilla on taas molempien sukupuolten sukuelimet ennen kuin lääkäri päättää, tuleeko pienokaisesta tyttö vai poika.

Termejä on paljon, mutta niin on vääriäkin. Valtakunnan päälehti syyllistyy kirjoittamaan sukupuolenvaihdosleikkauksesta, vaikka korrektimpaa olisi puhua sukupuolenkorjausleikkauksesta.

- Se kuulostaa siltä, että sukupuoli vaihdettaisiin päikseen jonkun kanssa. Eihän sitä sukupuolta mihinkään vaihdeta, Saha nauraa.

Tampereen kaupunki on sulkenut silmänsä Setalta. Avustusta kertyi viime vuonna vaivaiset 50 euroa, mikä kertoo naisten mielestä valtuuston homofobiasta. Asennekasvatusta tarvittaisiin myös sosiaali- ja terveyspuolella. Eräs kouluterveydenhoitaja valitti, ettei ole koskaan nähnyt lesboa, mutta trendikkäitä ja kauniita homomiehiä kylläkin.

Tampereen Setan ovet ovat avoimet kaikille. Ovella ei kukaan joudu syyniin seksuaalisen suuntauksensa takia. Heteroille löytyy tilaa siinä missä Tiivitaavillekin.

- Ei täällä yritetä tehdä ihmisistä homoja, Parkkali nauraa.

Vapaapäivä, jolloin flunssakin alkaa taittua. Ohjelmistossa Mediapäivät, hyvää ruokaa ja kavereita.